θεατρο1

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας αποτελεί ίσως τον πιο προωθημένο εκπαιδευτικό θεσμό στην Ελλάδα, γιατί αποσκοπεί στην κοινωνική χειραφέτηση μελών ευάλωτων ομάδων μέσω της νέας επαφής τους με τη γνώση.

Φέτος, στους πρώτους μήνες του μαθήματος του αισθητικού εγγραμματισμού επιχειρούμε, πάρα τις γνωστές αντιξοότητες, τη στενότερη επαφή με διάφορες τέχνες -κατηγορίες τεχνών, με στόχο την αύξηση του πολιτισμικού μας κεφαλαίου.

Έπειτα από την περιήγησή μας σε εικαστικές εκθέσεις τον προηγούμενο καιρό, σειρά αυτήν την εβδομάδα είχε η δραματική τέχνη.

Ήμαστε πολύ τυχεροί/ές που στη Λάρισα ανέβηκε τελευταία η παράσταση “Η πόλις” από το Θεσσαλικό Θέατρο (σκην.: Δ.Ι.Τσιουμάνης).

Η παράσταση αυτή μπορεί να ήταν γνωστή σε αρκετούς Λαρισαίους, αλλά όχι σε πολλά μέλη του σχολείου μας.

Μεγάλη, λοιπόν, η ευχαρίστηση που καταφέραμε τελικά να την παρακολουθήσουμε στην εκπνοή της.

Ακολουθώντας το σχήμα “σκέψη-εμπειρία-αναστοχασμός” οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας φρόντισαν να μας προετοιμάσουν κατάλληλα τόσο κάποιες μέρες πριν την επίσκεψη όσο και ανήμερα της επίσκεψης (βλ. φωτογραφίες). Η θεατρική βραδιά κύλησε άψογα και το έργο κράτησε ψηλά το ενδιαφέρον μας. Τις επόμενες μέρες, στα μαθήματά μας πραγματοποιήσαμε ανάλυση της παράστασης που είχε σημαντικό ενδιαφέρον τόσο γιατί σχετίζεται με τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μ.Ασίας όσο και με την ιστορία της πόλης μας. Σχολιάσαμε πολλές σκηνοθετικές επιλογές, τη μουσική επένδυση, αλλά και την ερμηνεία των ηθοποιών Christina Vraka-Zalh και Δ. Όντου. Σχολιάσαμε επίσης πώς το έργο αυτό μας ταξίδεψε πίσω στο μακρινό και κοντινό παρελθόν και πώς η επίσκεψή μας οργανώθηκε ως ολοκληρωμένη εμπειρία.

Ο αναστοχασμός που ακολούθησε στην τάξη εμπλούτισε κι άλλο τη γνώση μας για το θέατρο και ήταν τροφή για περισσότερη σκέψη, ενώ μας οδήγησε στην απόφαση να επιδιώξουμε σύντομα να ξαναπάμε στο θέατρο.

Από admin