ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 ΓΥΝΑΙΚΕΣ 300x229 1

Με αφορμή τη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου, το 1ο ΣΔΕ Λάρισας διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση την Παρασκευή 22η Μαρτίου. Την ευθύνη της γιορτής είχε ο φιλόλογος Καλατζής Χρήστος. Προσκεκλημένοι, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι έγιναν κοινωνοί των μηνυμάτων της επετείου μέσα από την αφήγηση, προκειμένου να τιμήσουν τις γυναίκες που πολέμησαν στον αγώνα για την ανεξαρτησία.

Στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, σημαντικό ρόλος διαδραμάτισαν και γυναίκες που με γενναιότητα και αυτοθυσία, συνέβαλαν στον αγώνα για την απευλευθέρωση.Οι γυναίκες, παρά τους αυστηρούς κοινωνικούς περιορισμούς της εποχής, άφησαν το δικό τους «αποτύπωμα» στην Επανάσταση του 1821.Γαλουχημένες στη σκληρή εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας, αγωνίστηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη, όταν έφθασε η ώρα της Επανάστασης. Κάποιες μάλιστα πήραν τα όπλα και στάθηκαν γενναία στο πλευρό των ανδρών, όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους, αλλά και άλλες λιγότερο γνωστές.Πάντως, οι περισσότερες βοήθησαν στην τροφοδοσία των στρατευμάτων, αλλά κυρίως στη διάσωση των παιδιών τους και τη στήριξη των σπιτιών τους κατά την απουσία των ανδρών.

Καμία Επανάσταση δεν θα ήταν ίδια χωρίς τις γυναίκες. Το ίδιο και η Ελληνική του ΄21, στην οποία οι γυναίκες -επώνυμες και ανώνυμες- διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο. Γυναίκες, όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους… και πολλές πολλές άλλες ακόμη, που μόνο μια λέξη τους ταιριάζει «ΑΘΑΝΑΤΕΣ».

Από admin