IMG 20240213 192716

H ασφάλεια στο Διαδίκτυο ή η διαδικτυακή ασφάλεια είναι η γνώση των κινδύνων προσωπικής ασφάλειας και ασφάλειας του χρήστη σε ιδιωτικές πληροφορίες και περιουσίες που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου και την αυτοπροστασία από το ηλεκτρονικό έγκλημα. Δεδομένου ότι ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, διαδικτυακοί οργανισμοί, κυβερνήσεις και οι οργανισμοί εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλεια των παιδιών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Η Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου γιορτάζεται παγκοσμίως τον Φεβρουάριο για να ευαισθητοποιήσει την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Οι ευαίσθητες πληροφορίες όπως οι προσωπικές και η ταυτότητα του χρήστη , οι κωδικοί πρόσβασης συνδέονται συχνά με προσωπικά είδη (π.χ. τραπεζικοί λογαριασμοί) και με την ιδιωτική τους ζωή και ενδέχεται να παρουσιάζουν ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των χρηστών εάν διαρρεύσουν. Η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και η χρήση ιδιωτικών πληροφοριών μπορεί να έχει ως συνέπεια την κλοπή ταυτότητας , καθώς και την κλοπή ιδιοκτησίας. Κοινές αιτίες παραβιάσεων της ασφάλειας των πληροφοριών περιλαμβάνουν: Ηλεκτρονικό ” ψάρεμα ”, Διαδικτυακές απάτες ,Κακόβουλο λογισμικό, Προσωπική ασφάλεια, Cyberstalking, Ηλεκτρονική παρενόχληση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Διευθυντής κ.Μαργαρίτης Ντούμος, η υποδιευθύντρια κ. Τεγούση Ναυσικά και η κ. Λεπενιώτου Αλεξάνδρα, καθηγήτρια Πληροφορικής, διοργάνωσαν την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024 δράση στο 1ο ΣΔΕ Λάρισας με σκοπό την ενημέρωση των ενηλίκων μαθητών για τους κινδύνους που «κρύβει» το διαδίκτυο, καθώς και τους τρόπους που μπορούν να αντιμετωπιστούν. Την ενημέρωση και την παρουσίαση πραγματοποίησε ο ανθυπαστυνόμος της Υποδιεύθυνσης της Ασφάλειας Λάρισας κος Απόστολος Καψάλης, ως ειδικός στα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την κυβερνοασφάλεια. Οι μαθητές μας ευαισθητοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της δράσης και ο κ. Καψάλης απάντησε σε όλες τις απορίες που είχαν με τη χρήση του διαδικτύου. Ελπίζουμε ότι πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με περισσότερη ασφάλεια!

Ευχαριστούμε τον κο Καψάλη για την ενημέρωση καθώς προέτρεψε τους μαθητές στην υποψία των οποίων πέφτουν έκνομες ενέργειες που επηρεάζουν τους ίδιους ή φίλους τους, να απευθυνθούν στους ειδικούς ή στους εκπαιδευτικούς τους ώστε να πάρουν την κατάλληλη υποστήριξη που χρειάζονται. Παράλληλα έδωσε τους τρόπους επικοινωνίας με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (CyberAlert) στο email ccu@cybercrimeunit.gov.gr και τα τηλέφωνα επικοινωνίας 111 88 και 210 6476474 καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Από admin